miércoles, 27 de julio de 2016

Els transgènics, bons o perjudicials?

Els organismes transgènics són aquells que han estat modificats genèticament amb la finalitat de millorar la seua producció. Són molt insteressants per què poden tenir beneficis per l'agricultura com ser cultius resistents a malalties i plagues, o cultius resistents a condicions ambientals adverses (sequedat, gelades, salinitat,...). També tenen beneficis per la indústria com fruits que tarden més en madurar, o  producció d'antibiòtics ràpidament. A més, recentment han descobert una nova manera de combatre el dengue utilitzant mosquits transgènics.  Ací pots trobar més informació. 


Així i tot, desde la seua aparició ha sigut un tema molt polèmic. Hi ha qui defensa els transgènics i només els hi atribueix beneficis i també hi ha qui no els hi troba ni un sol argument a favor. I tu què penses? Escriu la teua opinió.




domingo, 10 de julio de 2016

L'ADN dels gossos i la biotecnologia

Alguna vegada has trepitjat una caca de gos? A Rives de Fresel l'ajuntament ha aprovat una nova mesura per combatre la presència de caques en les seus carrers. L'Ajuntament té previst començar a incloure, a l'estiu, l'ADN dels gossos en les dades del cens quan el seu amo el doni d'alta a les oficines municipals. Amb aquesta informació, el consistori podrà identificar el propietari de les deposicions a la via pública que no es recullin.
Aquesta mesura és una manera de utilitzar la biotecnologia per resoldre els problemes quotidians dels ciutadans. 
Cal recordar que la biotecnologia és l’explotació de recursos biològics mitjançant el control o la modificació de cèl·lules animals, vegetals o microorganismes. Encara que els processos biotecnològics es fan servir des de l’antiguitat, com per exemple en la fabricació del pa, el vi, els iogurts i els formatges, en la actualitat també hi ha noves formes d'utilitzar els recursos biològics.  Al llarg de la unitat hem treballat altres  usos, pots proposar algú?






jueves, 7 de julio de 2016

Cromosomes sexuals

La genètica és una branca de la biologia que s’encarrega de l’estudi dels caràcters hereditaris i l’evolució de les espècies. Com ya saps hi ha moltes tipus d'herència, com l'herència lligada al sexe.

L’herència lligada al sexe és aquella en la qual, els gens que determinen un caràcter, es troben en el cromosoma X, concretament en la part no homòloga d’aquest. Els humans tenen 23 parells de cromosomes. Els gens situats en qualsevol de les 22 primeres parelles, (autosomes), es manifesten per igual en dones com en homes. Ara bé, la parella 23 són els anomenats cromosomes sexuals i són diferents depenent del sexe. Les dones tenen dos cromosomes X, en canvi els homes tenen un cromosoma X (heretat per part materna) i un cromosoma Y (heretat sempre per part paterna) i que és força més petit que l’X. 


Però, saps qui va descobrir els cromosomes sexuals? Va ser Nettie Stevens. Si vols consultar més informació sobre aquesta científica pots consultar- la ací. Avui es compleixen 155 anys del seu descobriment i per això Google també està de celebració.